Cursus VCA

Groningen

De meeste ongelukken gebeuren op de werkvloer, de oorzaak is vaak onveilig handelen. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Met deze checklist wordt aangetoond dat er wordt voldaan aan de wet- en regelgeving zoals de ARBO-wet. Tevens bevat deze norm aanvullende eisen om het veiligheidsbewustzijn tijdens het werk te verhogen.

Voor de cursus VCA is speciaal lesmateriaal ontwikkeld voor mbo niveau-1.  Het lesprogramma is geheel afgestemd op de praktijk en er wordt gebruik
gemaakt van onder andere meer beeldmateriaal. De lessen worden gegeven door een ervaren docent, gespecialiseerd in VCA.

 

Wat wordt er onder andere behandeld?

Tijdens de cursus

 • Persoonlijke beschermingsmiddelen

  Helmen, veiligheidsschoenen, reflecterende kleding en oorkappen: het zijn allemaal persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze middelen beschermen werknemers tegen gevaren op de werkvloer. Het gevaar zelf blijft gewoon bestaan. Daarom mogen werkgevers alleen persoonlijke beschermingsmiddelen uitreiken als ze eerst alles hebben gedaan om het gevaar op een andere manier aan te pakken.
  PBM’s zijn bij sommige beroepen onmisbaar, tijdens deze cursus wordt onder andere uitgelegd waarom we PBM’s dragen en wat voor veiligheid deze bieden.

 • Risico’s en preventie

  Veilig werken is een belangrijk aspect die in elke werkomgeving terugkomt. Er is echter wel onderscheidt, zo is het werken in een kantooromgeving niet te vergelijken met een bouwplaats. Tijdens de VCA cursus leggen wij uit wat voor risico’s er zijn en wat je er tegen kunt doen.

 • Wetgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden

  De wet geeft rechten en plichten aan zowel de werkgever als de werknemer op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk en de omstandigheden waarin arbeid verricht wordt. De V&G wetgeving is van toepassing op alle plaatsen waar arbeid verricht wordt en de V&G wetgeving is van toepassing voor de werkgever en alle werknemers en andere betrokkenen bij het werk, zoals ook voor stagiaires en vrijwilligers.

  Onder Arbeidsomstandigheden wordt verstaan:

  1. Veiligheid
  2. Gezondheid
  3. Welzijn

  Tijdens de VCA cursus wordt hier verder op ingegaan.

 • Examen

  Uiteraard is er veel aandacht voor examentraining. Zodat voor iedereen de VCA te behalen is.

Aanmelden

Geïnteresseerd om je VCA te behalen met behulp van Leerbouwen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Hallo, Hendrik hier

Heb je vragen over een cursus, of kom je er niet uit bij je keuze? Ik help je graag verder!

050 211 52 03 info@leerbouwen.nl