Interview met Werner

H
Hendrik 30-6-2021

Bijna een jaar geleden zat Werner bij Leerbouwen in opleiding voor beginnend timmerman. Hoog tijd om hem weer op te zoeken en te vragen hoe het met hem gaat.

Werner voor wij beginnen, kan jij jezelf aan de lezer voorstellen?

Jazeker kan ik dat. Ik ben Werner, 26 jaar, getrouwd met Marian en we wonen in Pieterzijl. We hebben een chihuahua en ik word vader in augustus. Hobby’s: houdt van timmeren, tekenen en tuinieren.

Een poos geleden dat wij elkaar gesproken hebben, hoe gaat het?

Ja het gaat goed met mij, ik heb mooi werk en ik heb in een jaar tijd veel geleerd.

Wat heb je gedaan voordat je in opleiding ging?

Ik heb hiervoor een Wajong uitkering gehad. Deze heb ik op mijn 18e gekregen, ik zat toen in een hele andere levensfase. Slecht gemotiveerd en had geen overzicht meer waardoor structuur en regelmaat ontbrak. Uiteindelijk ben ik begeleid gaan werken en heb ik de draad weer opgepakt. Onder begeleiding geleerd om weer op tijd te komen, afspraken na te leven en te onderzoeken wat ik nou echt leuk vind. Na 4 jaar ben ik bij Leerbouwen in het opleidingstraject gekomen.

“Je moet zelf willen maar je moet ook hulp durven vragen”

Heb je hiervoor een opleiding gevolgd of heb je bepaalde interesses?

Ik heb een hoveniers opleiding gevolgd en afgerond. Achteraf bleek dit voor mij leuk als hobby maar niet als werk, mede doordat er in het seizoen ontzettend veel druk ligt op het afronden van werk.

Waarom heb je nu gekozen voor deze branche?

Ik vind het mooi om met hout te werken. Dat je daarbij van niets iets kunt maken is prachtig. Het proces spreekt mij erg aan: van tekening tot eindproduct en vervolgens mensen blij maken met een mooi eindresultaat.
Als je tijdens het proces tegen problemen aanloopt vind ik het juist leuk om ervoor te zorgen dat dit op een goede (creatieve) manier opgelost wordt.

“Naast een vak leren was het mijn doel om uit de Wajong uitkering te komen”

Hoe ben je in contact gekomen met Leerbouwen?

Ik heb mijn persoonlijk begeleider gevraagd om een vervolgstap te maken richting werk. Die kwam met Leerbouwen, hier kon je eerst praktijkgericht opgeleid worden en daarna aan het werk. Dat was precies wat ik zocht. Het mooie was dat ik snel op gesprek mocht komen, een dag kon meelopen en daar heb ik een vogelhuisje gemaakt (die ik nog steeds in de tuin heb hangen).  Vervolgens kon ik 2 weken later starten. Het is fijn dat Leerbouwen ook contact heeft met mijn coach zodat dit soepel kon verlopen.

Wat vind je leuk aan deze opleiding en wat heb je geleerd?

Dat er ook geluisterd werd naar wat ik graag wou leren. Daarin heb ik een ontzettende groei gemaakt. Een tekening leren lezen en dit vertalen naar een daadwerkelijke constructie. Het omgaan met gereedschap en materiaal én ik heb kozijnen gemaakt. Als ik er niet uitkwam werd ik goed begeleid.
Waar ik een goede les in heb gehad is het aftekenen. Mijn potlood was niet scherp genoeg en daardoor werd de streep dikker en was vervolgens de maatvoering niet goed. Sindsdien heb ik altijd een scherpe punt op het timmermanspotlood.

Wat voor werk doe je nu?

Ik werk nu in de houtskeletbouw bij Dun Agro via uitzendbureau Contractbouw. Dun Agro is een bedrijf wat onder andere bouwmaterialen maakt van hennep. Dit is een stevig maar ook goed isolerend product. Het mooie hiervan is, is dat ik in de fabriek de elementen mag maken en dat ik deze op locatie mag plaatsen en mag afbouwen.

Niesko Veenker  (directeur) van Contractbouw

Werner is nu ongeveer 1 jaar bij ons aan het werk. Hij doet het goed! Pakt het werk op en is altijd erg positief. We willen hem graag opleiden voor timmerman 2. Dat traject gaan we binnenkort oppakken. De samenwerking met Leerbouwen is ook iets waar we erg tevreden over zijn. We hebben drie mensen die de praktijkopleiding hebben gevolgd en die werken alle drie nog steeds bij ons. We hopen ook dit in de toekomst uit te breiden. De afspraken waren duidelijk en de lijnen erg kort, dit is door ons als zeer prettig ervaren.

                        “Als je echt wilt, kom je met een goede motivatie heel ver!”

Werner, wat heb je bij Leerbouwen geleerd waar je nu in de praktijk veel aan hebt

Natuurlijk het scherpe potlood! Maar ik heb serieus veel geleerd in het tekening lezen. In de fabriek kan je hier niet zonder.
Ook het werken met de handzaag heb ik veel aan gehad. Dit zou je eerst niet zeggen maar in de bouw pak je sneller de handzaag dan de afkortzaag. In de praktijk pak je voor kleine klusjes niet grof gereedschap. Ik heb er nu veel aan dat ik in het begin van mijn opleiding recht heb leren zagen met de handzaag.

Het is bijna vanzelfsprekend maar de simpele dingen zoals je werkplek netjes houden en op tijd terug van pauzes heb je veel aan. De werktijden waren wel even schakelen maar dit went heel snel.

Samenwerken met de praktijkopleiders was prachtig, ik heb veel kennis van hen overgenomen. Ook het werken met de theorie- en praktijkmap is een mooie basis, ik heb hier veel aan gehad. Je leert enorm veel door juist veel te doen.

Hoe zie jij de toekomst? Is dit het eindstation?

Ik ga eerst een BBL opleiding volgen als timmerman 1 en 2. Dan graag ervaring opdoen en wellicht in de toekomst doorgroeien naar werkvoorbereider of assistent uitvoerder.

Zou je Leerbouwen aanbevelen bij iemand anders? En waarom?

Ik zou Leerbouwen zeker aanbevelen omdat het eigenlijk een hele mooie stap is richting een baan. Je krijgt een goede basis mee die erg aansluit bij de praktijk. Hier ben ik erg blij mee. Via Leerbouwen heb ik een mooie start gekregen en heb ik nu al één jaar een baan als timmerman. Vanuit hier kan ik doorgroeien.

Ik merk wel dat als je echt wat wilt, je met een goede motivatie ontzettend ver kunt komen. Als je dat niet hebt zou dat weleens lastig kunnen worden.