BLOG: VCA, wat is dat?

Franck 2-3-2023

Heb jij een technisch beroep en/of werk je in de bouw? Dan kom je de term VCA vaak tegen. Maar wat is het eigenlijk? Welke diploma’s kun je behalen? En is zo’n diploma verplicht? Leerbouwen legt het je in deze blog uit en geeft je ook meteen een handig overzicht van veelgebruikte VCA-afkortingen en hun betekenis.

Wat betekent VCA?

VCA staat voor ‘Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers’ en is bedoeld om het veiligheidsniveau op de werkvloer te verhogen en onveilig handelen te voorkomen. Met deze checklist kun je het veiligheidsbewustzijn tijdens het werk verhogen én aantonen dat er wordt voldaan aan de wet- en regelgeving zoals de ARBO-wet en de wet Kwaliteitsborging.

Wat is een VCA diploma?

Het VCA diploma is bedoeld voor leidinggevenden en werknemers die werkzaam zijn in technische beroepen, zoals de bouw. Voor werknemers is er het B-VCA diploma en voor leidinggevenden het VOL-VCA diploma. Daarnaast is er nog het VIL-VCU diploma voor intercedenten en leidinggevenden die werken bij uitzendbureaus.

Ook bedrijven kunnen een VCA krijgen: een VCA certificering. Het bedrijf moet hiervoor voldoen aan de richtlijnen in de VCA voorschriften. De VCA certificering is een goede investering omdat steeds meer opdrachtgevers hier specifiek naar vragen.

Overzicht VCA-afkortingen

VCA Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers

VOL-VCA Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA

B-VCA Basisveiligheid VCA

VCU Veiligheid en Gezondheid Checklist Uitzendkrachten

VIL-VCU Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden VCU

Wanneer een VCA nodig?

Solliciteren met een VCA diploma op zak wordt steeds meer de norm binnen verschillende bedrijfstakken. Ook is een VCA diploma regelmatig een harde eis om een baan te kunnen krijgen. Ondanks dat het niet wettelijk verplicht is, levert het dus wél een groot voordeel op wanneer je jouw VCA diploma behaald hebt!

Wil jij jouw VCA in 1 dag halen?

Wil je jouw VCA in 1 keer halen? Dat kan bij Leerbouwen in Groningen! Onze VCA basis cursus duurt namelijk maar 1 dag. Tijdens de lesdag volg je een lesprogramma van een ervaren docent. Dankzij de duidelijke uitleg en de lesmaterialen die speciaal op MBO-niveau ontwikkeld zijn, bereid je je op praktische wijze voor op het examen.

Het resultaat: je hebt aan het eind van de dag jouw diploma op zak en bent aantoonbaar in staat om op een veilige manier op een bouwplaats te werken!

Meer weten?

Cursus VCA