BLOG: Hoe werkt het: deuren afhangen

Franck 2-3-2023

Wil je weten hoe je ramen en deuren moet afhangen? Dan heb je daar als getrainde timmerman en als doe-het-zelver enkele basisvaardigheden en kennis voor nodig. In deze blog vind je een handig stappenplan voor deuren afhangen én lees je alvast wat handige tips over de materialen en het gereedschap dat je nodig hebt bij deuren afhangen.

Zelf aan de slag met deuren afhangen? Schrijf je dan in voor onze basiscursus deuren afhangen!

Deuren afhangen: wat heb je nodig?

In bijna alle gebouwen vind je ramen en deuren. Om een raam of deur te plaatsen of te vervangen heb je onder meer een veiligheidsbril, gehoorbescherming, veiligheidsschoenen en sluitende werkkleding nodig.

Deur afhangen: gereedschap 

De gereedschappen die je in ieder geval nodig hebt bij het afhangen van deuren (binnendeuren en buitendeuren) en ramen, zijn: rolmaat, timmermanspotlood, steekbeitel, schroefboormachine, hamer, wig en een schaaf.

Stappenplan deur afhangen

Stap 1: Stompe deur of opdekdeur?

Als je een nieuwe deur in een bestaand kozijn wilt afhangen, moet je eerst weten voor welk type deur het kozijn geschikt is. Er zijn twee opties: een stompe deur of een opdekdeur. Een stompe deur valt helemaal weg in het kozijn en een opdekdeur valt deels in en deels over het kozijn heen.

Stap 2: Breedte en hoogte deur bepalen

Meet de breedte van het kozijn aan de binnenkant op met een rolmaat. Dit doe je bovenaan, in het midden en onderaan. Trek hier vervolgens ongeveer 6 mm vanaf: nu weet je hoe breed de deur moet zijn.

Meet nu de hoogte van het kozijn aan de binnenkant van het kozijn op. Dit doe je zowel links als rechts. Trek hier ongeveer 6 mm vanaf: nu weet je hoe hoog de deur moet zijn.

LET OP: Vaak zit er wat verschil tussen de metingen. Je kunt de deur qua breedte en hoogte bijschaven met een schaafmachine.

Stap 3: Rechtsdraaiend of linksdraaiend?

Om de juiste deur te kopen om af te hangen, moet je weten of de deur links- of rechtsdraaiend moet zijn. Dit bepaal je door voor het kozijn te gaan staan aan de kant waar je de deur (straks) naar je toe kunt trekken. Zit de deurklink link en zitten de scharnieren rechts? Dan is de deur rechtsdraaiend. Zit de deurklink rechts en zitten de scharnieren links? Dan is de deur linksdraaiend.

Stap 4: Scharnieren aftekenen & plaatsen

Geef met een timmermanspotlood op het kozijn aan waar de drie scharnieren moeten komen. Gebruik hierbij de volgende tips:

  • Het bovenste scharnier zit 12 cm onder de bovenzijde van het kozijn.
  • Het onderste scharnier zit 30 cm boven de onderzijde van het kozijn.
  • Het middelste scharnier zit precies tussen het bovenste en onderste kozijn in.
  • De scharnieren moeten helemaal in het kozijn verzinken, waarbij de rand van het scharnier 2 mm uitsteekt.

Stap 5: Beitelen in het kozijn

Heb je de drie scharnieren nauwkeurig afgetekend op het kozijn? Dan kun je er nu een beitel bijpakken en de uitsparingen maken. Zitten er al uitsparingen in het kozijn van de vorige deur? Dan kun je die uitsparingen op maat bijwerken.

Stap 6: De deur op ‘proef’ erin & scharnieren aftekenen

Plaats nu de deur in het kozijn, met een wig of dik stuk karton tussen de deur en het kozijn. Geef nu met je timmermanspotlood op de deur aan waar de scharnieren komen. Ga nauwkeurig te werk en vergeet niet dat de scharnierkoppen 2 mm uitsteken.

Stap 7: Beitelen in de deur

Maak met een scherpe beitel nu de afgetekende uitsparingen voor de scharnieren in de deur.

Stap 8: Scharnieren vastmaken

Haal alle drie de scharnieren uit elkaar zodat je 3x een helft hebt met twee koppen en 3 scharnierpennen. Schroef nu aan de boven- en onderkant van de deur de scharnierhelften met de twee koppen vast. Schroef hierna aan de boven- en onderkant van het kozijn de twee helften met de pen vast.

Stap 9: Testen & afronden

Je hebt nu alle voorbereiden getroffen voor het bovenste en onderste scharnier. Tijd om te testen of alles goed zit: hang de deur op zijn plaats door de scharnierhelften in elkaar te schuiven. Gaat de deur soepel open en dicht? Dan kun je de deur weer verwijderen en ook het laatste, middelste scharnier (zie stap 7) vastschroeven. Met alle drie de scharnieren op hun plek kun je de deur nu afhangen.

Ging de deur tijdens het testen nog niet zonder moeite open en dicht? Controleer dan of je nauwkeurig genoeg te werk bent gegaan met afmeten, beitelen en schroeven en corrigeer je werk waar nodig.

Zelf een deur of raam afhangen? Volg onze cursus!

Wil je leren om zelfstandig ramen en deuren af te hangen? Dan is de tweedaagse cursus afhangen ramen en deuren van Leerbouwen (Groningen) iets voor jou!

Tijdens deze cursus ontwikkel je een goed gevoel voor hout en leer je omgaan met deur afhangen gereedschap zoals een bovenfrees en een reischaaf. Handig: de theorie is steeds in de lessen verweven, zodat je deze in de praktijk eigen kunt maken!

Meer weten?

Basiscursus afhangen ramen en deuren