Edwin Papjes over zijn reis met Leerbouwen

Joke vd Sluis 26-6-2024

Edwin Papjes, een enthousiasteling uit Groningen, neemt ons mee op zijn ontdekkingsreis met Leerbouwen. Met een oprechte glimlach verwelkomt hij me in zijn wereld van houtbewerking en vakmanschap.

Als jonge jongen droomde Edwin ervan om timmerman te worden, maar omdat hij goed kon leren, ging hij een hbo-opleiding volgen. Het vuur voor klussen doofde echter nooit uit, en hij vond zijn weg terug naar zijn eerste liefde door te kiezen voor de opleiding Houtbewerking bij Leerbouwen. “Ik wil leren hoe klussen echt moet, in plaats van YouTube of Hornbach instructiefilmpjes te bekijken”.

 

Edwin kwam op een bijzondere manier in aanraking met Leerbouwen. Tijdens zijn vorige baan kwam hij bij De Stek, en daar zag hij een grote dubbeldekker bus staan. Dit was iets wat hij natuurlijk met zijn vriendin moest delen, omdat zij in Londen woont. De bus bleek bij Leerbouwen te horen. Dit wekte zijn nieuwsgierigheid en na wat verder onderzoek begon Edwins reis bij Leerbouwen, waar hij zijn passie voor houtbewerking verder kan ontwikkelen.

Wat Edwin het meest aanspreekt aan Leerbouwen is de flexibiliteit van de opleiding, die perfect past bij zijn schema. “Ik werk doordeweeks en volg één dag per week mijn opleiding; dat het is goed te combineren,” legt hij uit. “Het voelt bijna als een dagje vakantie”, voegt hij er aan toe. De lessen zijn opgebouwd rondom een basisboek met oefeningen die geleidelijk moeilijker worden, waardoor Edwin stap voor stap de wereld van houtbewerking verkent.

Tijdens zijn opleiding heeft Edwin al aan diverse projecten gewerkt, van schuifdeuren tot een praktische balkonbar. Deze hands-on benadering heeft hem niet alleen de technische vaardigheden geleerd, maar ook hoe hij een project van begin tot eind moet plannen en uitvoeren. “Ik verwachte te leren hoe je moet timmeren en zagen en zo, maar het gaat veel verder dan dat! Je leert meer dan de techniek. En juist dat vind ik het leuke aan de opleiding.”

 

 

 

 

 

Aan het einde van de opleiding hoopt Edwin over de basisvaardigheden van een timmerman te beschikken, zodat hij met zelfvertrouwen één dag in de week als zzp’er aan de slag kan.

Edwin zou een opleiding bij Leerbouwen zonder aarzeling aanbevelen aan anderen, vooral aan diegenen die nog nooit eerder hebben geklust. “Iedereen zou deze basisvaardigheden moeten kunnen leren,” zegt hij. Voor toekomstige studenten heeft Edwin een eenvoudig advies: “Kom eens langs voor een proefdag om zelf te ervaren hoe het is”.

Met deze woorden sluiten we het interview af. We willen Edwin heel erg bedanken voor zijn tijd en we wensen hem veel succes met het afronden van zijn opleiding en zijn verdere plannen!