Duurzaam uitstromen; het succesverhaal van Mibraq

J
Joke vd Sluis 8-9-2022

Mibraq is in traject gekomen bij Leerbouwen naar aanleiding van de vraag van haar coach vanuit de gemeente Groningen: of een vrouw, geboren in Eritrea, wel een opleiding kan volgen bij Leerbouwen maar dan wel met uitstroom naar betaald werk richting de bouw:

 Dat bleek heel goed te kunnen!!

Het succesverhaal van Mibraq;

Bij aanvang van het oriëntatietraject maken we kennis met Mibraq. Mibraq woont met haar drie kinderen en partner in Groningen, is woonachtig vanaf 2012 in Nederland. Mibraq vertelt dat ze in Eritrea een opleiding in de bouw heeft gevolgd. Verder vertelt ze dat ze in dit werk met haar hoofd en handen kan werken; dat is wat ze graag doet.

Na het oriëntatie traject is Mibraq, in afstemming met haar werkcoach, gestart bij Leerbouwen met de praktijkopleiding schilderen. Ze was zich er zeer van bewust dat er op dat moment meer kans op uitstroom in het schildersvak was dan in de houtbewerking (wat momenteel overigens niet meer van toepassing is, ook in de houtwereld krijgen dames snel een baan).

Omdat het behalen van een VCA certificaat een belangrijke voorwaarde is voor veilig werken in de bouw besteden we hier veel aandacht aan. Na een zelfstudie, met de nodige ondersteuning behaald Mibraq met gemak het examen.

Een prachtige, positieve vrouw die zichzelf heel goed kan neerzetten in een “mannenwereld”. Voor een vrouw uit Eritrea mag dit best bijzonder genoemd worden!!

Ze heeft tijdens de opleiding deelgenomen aan het traject “Kopklas Schilderen” waar na het afleggen van het examen schilderen, een landelijk erkend MBO niveau 2/3 certificaat behaald kan worden. Dit examen word afgenomen door onze samenwerkingspartner Savantis.

Mibraq heeft de opleiding en het examen perfect doorlopen, is geslaagd en momenteel regulier aan het werk bij schildersbedrijf Behoud, via Flexschilder.nl met een half jaar contract.

Een prachtig voorbeeld van een kandidaat statushouder en het realiseren van duurzame uitstroom richting regulier werk in de bouw.