GroenLeven en Leerbouwen geven energietransitie ook…

H
Hendrik 3-5-2019

GroenLeven en Leerbouwen geven gezamenlijk een maatschappelijke invulling aan de energietransitie. In samenwerking met Werk in Zicht gaan zij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt klaarstomen voor een functie als monteur zonnepanelen. De eerste gemotiveerde groep is vandaag gestart met de opleiding.

Leerbouwen is een praktijkopleider in de bouw. Met de kennis en kunde van GroenLeven, marktleider in zonne-energie in Nederland, is daar nu ook een opleiding monteur zonnepanelen aan toegevoegd. Kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt worden in 3 maanden klaargestoomd voor de functie van monteur zonnepanelen. Nadat de opleiding is afgerond hebben zijn gegarandeerd een baan bij GroenLeven en gaan ze met GroenLeven werken aan de energietransitie van Nederland.

CEO Roland Pechtold van GroenLeven: “GroenLeven wil het goede doen. Wij werken buurzaam. We zijn ervan overtuigd dat betrokken buurmanschap en denken om naasten past bij het goede doen. Onze samenwerking met Leerbouwen is daar een prachtig voorbeeld van. Ik ben ontzettend trots dat we, in een markt waar een ernstig tekort is aan technici, zelf mensen die al langer werkzoekend zijn gaan helpen en opleiden om de energietransitie te versnellen. Alleen samen kunnen de opdracht die er voor ons ligt, de overgang naar duurzame energie, vervullen.“

Directeur Tjeerd van der Sluis van Leerbouwen: “De arbeidsmarkt trekt steeds meer aan. Leerbouwen ziet veel kansen om werkzoekenden middels een kortdurende praktijkopleiding aan betaald werk te helpen. Met ons uitgebreide opleidingspakket kunnen wij verschillende doelgroepen weer kansen bieden op economische zelfstandigheid. Wij zien de samenwerking met GroenLeven dan ook als een zeer waardevolle toevoeging aan ons pakket. Met de praktijkopleiding monteur zonnepanelen kunnen wij duurzame trajecten aanbieden aan onze kandidaten. Duurzaam op het gebied van energietransitie, enorm belangrijk in de provincie Groningen, en duurzaam op het gebied van werkgelegenheid voor de komende jaren. “

Nienke Homan, gedeputeerde provincie Groningen, was ook aanwezig bij de start van de opleiding: “Dit is echt geweldig. We weten dat er in de duurzame energie nu en in de toekomst veel vakmensen nodig zijn want de energietransitie zet door. Dit betekent dat het de kans is om iedereen aan het werk te krijgen. Er zijn hier ontzettend veel gemotiveerde mensen die in een paar maanden het vak van zonnepanelenmonteur willen leren. Dat is wat we nodig hebben en je ziet dat er hier bij GroenLeven en Leerbouwen met dit initiatief nieuwe energie vrij komt. We zetten zo alles in en doen het samen. Dat is wat je wilt.”

Via Werk in Zicht, het samenwerkingsverband van gemeenten, UWV en SW-bedrijven in Groningen en Noord-Drenthe, kunnen kandidaten zich aanmelden voor de opleiding. “Dit is één van de projecten waar we letterlijk energie van krijgen!“ zegt Michel Dammer, projectleider en accountmanager bij Werk in Zicht. “Via kansrijkberoep.nl werven we kandidaten voor de opleiding. De kandidaten die vandaag zijn gestart hebben zich via de website aangemeld en hebben nu allemaal gegarandeerd een baan voor langere tijd. De vraag naar nieuwe monteurs in de energietransitie blijft. Kandidaten kunnen zich dan ook nog steeds aanmelden.