BLOG: Wat betekenen de symbolen op de bouwtekening van een huis?

F
Franck 2-3-2023

Een bouwtekening is een tekening die de constructie van een gebouw of object laat zien. Op een bouwtekening staat in principe alles wat je nodig hebt om gericht te (ver)bouwen. Denk hierbij aan de maten, maar ook aan de schaal en details over hoe de constructie gemaakt moet worden.

Waar is een bouwtekening voor?

Of iemand nou een konijnenhok of een flatgebouw bouwt: vóór met de daadwerkelijke bouw gestart wordt, worden er bijna altijd bouwtekeningen gemaakt. Deze bouwtekeningen zijn als het ware de blauwdruk, het startpunt, voor het verdere verloop van het bouwproces. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een vergunning maar ook de uitvoering. Bouwtekeningen zijn dus heel bepalend voor het bouwproces en daarom onmisbaar.

Leuk feitje: bouwtekeningen worden in Nederland al meer dan 100 jaar gebruikt! Vanaf 1901 is het namelijk verplicht om een bouwtekening toe te voegen als je een bouwvergunning aanvraagt.

Help! Wat betekenen deze bouwtekening symbolen?

Op een bouwtekening staan altijd allerlei symbolen. Zo zijn er symbolen die aangeven waar een deur of raam komt en welke kant op die opengaan. Ook staat op een bouwtekening met symbolen aangegeven waar de leidingen voor elektra en sanitair moeten lopen. Door symbolen te gebruiken in plaats van bijvoorbeeld woorden, is de bouwtekening beter te scannen en te begrijpen. Ook zorgen de symbolen ervoor dat de bouwtekening altijd maar op één manier te begrijpen is, ook als mensen een andere taal spreken.

Op een bouwtekening vind je verschillende groepen symbolen, waaronder symbool gebouw algemeen, symbool gebouw steenachtig en symboolgebouw metaal. De betekenis van de symbolen op een bouwtekening vind je altijd terug in de zogenaamde legenda. Dit is een overzicht van symbolen met daarbij steeds de betekenis. Je vindt de legenda vaak onderaan de tekening.

Wil je een bouwtekening leren lezen?

Ben je een doe-het-zelfklusser en wil je een bouwtekening leren lezen? Of werk je professioneel met bouwtekeningen en wil je meer leren over het lezen van bouwtekeningen? Bij Leerbouwen kun je in 1 dag de cursus tekeninglezen volgen. Tijdens deze basiscursus tekeninglezen leer je op praktische wijze hoe je je bouwtekeningen kunt lezen én begrijpen.

Meer weten?

Cursus tekeninglezen