BLOG: Wat heb je nodig voor houtbewerking?

Franck 2-3-2023

Wat is houtbewerking?

Houtbewerking, de naam zegt het al, is het bewerken van hout. Met de juiste skills én materialen kun je als houtbewerker ontzettend veel mooie dingen maken. Denk bijvoorbeeld aan een vogelhuisje, keukenblok of een houtskelet voor een gebouw.

Leren houtbewerken?

Wil jij gaan houtbewerken? Dan is het slim om je hierin te laten scholen. Zo zorg je dat je weet wat je doet én dat je veilig te werk gaat. Bij Leerbouwen in Groningen kun je jouw houtbewerkings skills opdoen en/of uitbreiden tijdens onze cursus houtbewerking en onze opleiding houtbewerking.

Kies je voor de 3-daagse cursus houtbewerking, dan leer je veilig werken met houtbewerkingsgereedschappen, materialen en machines. Ook komen rekenen en meten aan bod. Na afronding van deze korte cursus kun je eenvoudige voorwerpen zelfstandig maken. Deze cursus is geschikt voor de doe-het-zelver, maar ook voor professionals.

Je kunt ook kiezen voor de opleiding houtbewerking. Deze opleiding duurt 3 tot 7 maanden en is een werk- en leertraject. Tijdens de opleiding leer je onder andere hoe je met houtbewerkingsmachines omgaat, kozijnen maakt, profielen stelt, tekening leest en hoe je bijvoorbeeld een kast maakt. Na afloop kun je als professional aan de slag in de hout- en timmerindustrie.

Wat heb je nodig voor houtbewerking?

  1. Gereedschap
    Naast de juiste vakkennis heb je voor houtbewerking ook altijd een aantal andere zaken nodig. De eerste is gereedschap dat speciaal ontwikkeld is voor houtbewerking. Voorbeelden van gereedschappen zijn beitels, priemen en verschillende typen zagen zoals de invalzaag, handzaag, decoupeerzaag en handcirkelzaag.Welk gereedschap je ook gebruikt: het is belangrijk dat het scherp is. Het maakt hierbij niet uit of je hout handmatig of machinaal bewerkt. Verder heb je ook meetgereedschap, een duimstok of meetlint en een scherp (timmermans)potlood nodig om nauwkeurig te kunnen schrijven.Wist je.. dat je hout op 2 manieren kunt zagen?
    → afkorten: hout doorzagen in de breedte, dwars op de houtvezels
    → schulpen: hout doorzagen in de lengte, met de houtvezels mee
  1. Tekening lezen
    Met alleen het juiste gereedschap ben je er nog niet! Ook enige ervaring of affiniteit met tekening lezen is van belang. Snap je niet wat de symbolen op een bouwtekening betekenen? Dan ben je bij Leerbouwen aan het juiste adres. Tekening lezen komt tijdens de cursus houtbewerking en de opleiding houtbewerking van Leerbouwen namelijk ruimschoots aan bod.Wil je echt alle ins en outs van tekening lezen leren? Dan kun je bij Leerbouwen in Groningen ook een losse cursus tekeninglezen volgen.
  1. Aandacht voor veiligheid
    Naast gereedschap en kennis van bouwtekeningen, heb je voor houtbewerking ook een scherp oog voor veiligheid nodig. Het werken met scherpe gereedschappen en/of snel draaiende machines is namelijk niet zonder risico. Voorwerpen die onschuldig lijken, kunnen hele gevaarlijke situaties opleveren tijdens houtbewerking. Denk bijvoorbeeld aan een sjaal, haren of sieraden die vast komen te zitten in een houtbewerkingsmachine: dit kan verstikkingsgevaar of wonden veroorzaken.Met kennis van de veiligheidsrichtlijnen en een actieve, alerte houding kun je een veilige werkomgeving creëren en ongelukken tijdens houtbewerking voorkomen. Wil je meer weten over deze richtlijnen? Tijdens zowel de cursus als de opleiding houtbewerking krijg je hier bij Leerbouwen voldoende uitleg over.

Zoek je een cursus houtbewerking?

Nu weet je dat je voor houtbewerking veel meer nodig hebt dan alleen de juiste gereedschappen. Een cursus of opleiding helpen je om veilig en met de juiste vakkennis te werk te kunnen gaan.

Zoek je een cursus (voor beginners), workshop of opleiding houtbewerking? Bij Leerbouwen in Groningen vind je altijd de scholing die bij jouw past!

Meer weten?

Cursus houtbewerking Opleiding houtbewerking